Slovenya - Green
E-Bülten Üyeliği
Sürdürülebilir turizm ve Sentrum projesi hakkında son bilgileri öğrenmek için sen de e-posta adresinle kayıt ol, sana bilgiler ve öneriler gönderelim.
Slovenya, sürdürülebilirlik konularını sistematik ve stratejik bir şekilde ele almaktadır. Tüm paydaşlarını Slovenya Turizminin Yeşil Programı sertifikasyonuyla birleştirmiştir. Sürdürülebilir turizmi bir ekonomik motor haline getirmek için ulusal ve yerel yöneticiler ortak çalışmaktadır. Böylece destinasyonlar, tedarikçiler ve yerel paydaşlar sürece aktif olarak dahil edilmektedir.
Slovenya; Merkezi Avrupa’da bulunan dağları, gölleri ve kayak merkezleri ile bilinen bir ülkedir. Pandemi öncesi istatistiklere bakılacak olursa, 2019 yılında ülkeyi 6 milyondan fazla turist ziyaret etmiş ve 15 milyondan fazla geceleme yapılmıştır. Yeşil Slovenya markalaşması ile turistlere sürdürülebilir turizm deneyimi sunmaktadır. Doğal güzellikleriyle ünlü Slovenya, sürdürülebilir kalkınma için bir rol model olarak kabul edilmektedir. Slovenya kendini 5 yıldızlı deneyimler için yeşil, butik bir destinasyon olarak konumlamakta ve bu sayede yalnızca turizm gelirini artırmakla kalmayıp, aynı zamanda ziyaretçi sayısını dört mevsime yayıp, alt destinasyonlar arasında daha eşit bir şekilde dağıtmaktadır.
Slovenya'nın başkenti Ljubljana'daki potansiyel aşırı turizm sorunu, yeni destinasyonlar, tematik ürünler yaratarak ve çevre kasabaların çekiciliğini güçlendirerek engellenmektedir.
Slovenya Turizminin Yeşil Planı, ulusal düzeyde geliştirilmiş bir araçtır ve Slovenia Green şemsiye markası altında çalışmalarını yürütmektedir. Şemsiye marka, Slovenya Turist Kurulu tarafından yönetilirken, GoodPlace Sürdürülebilir Turizm Fabrikası proje ortağı, Yeşil Destinasyonlar Vakfı ise uluslararası proje ortağı olarak belirlenmiştir. 2015 yılından beri faaliyet gösteren program şu anda 130'dan fazla destinasyon, konaklama yeri, doğal park, turizm acenteleri, turistik yerler, restoranlar ve plajları sürdürülebilir turizm hareketine dahil etmiştir. Sürdürülebilir konaklama için birçok alternatif bulunan Slovenya’da, geleneksel oteller dışında, ağaç evlerde, eko-orman evlerinde, ya da lüks kamplarda kalmak gibi seçenekler bulunmaktadır.
Slovenya içerisindeki destinasyonlar temelde her ne kadar uluslararası standart sistemi olan Yeşil Destinasyonlar Vakfı Standartlarına göre değerlendirilse de program için geliştirilen ulusal standartlar da değerlendirme sürecine dahil edilmiştir. Slovenya Yeşil etiketi gümüş ve bronz olmak üzere iki farklı türde verilmektedir. Ülkenin sürdürülebilir turizm hedef ve stratejileri Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile eşleşmektedir.
Alp Dağları, geniş ormanları, Adriyatik Denizi, Pannonian Ovası ve üzüm bağları ile doğayla iç içe olan Slovenya topraklarının %13’ü doğa koruma bölgesi ilan edilmiştir. Biyoçeşitliliği oldukça yüksek olan ülkede çok sayıda tabiat parkı bulunmaktadır. Sürdürülebilirliği yalnızca turizmde değil aynı zamanda da mevzuatlarla destekleyen Slovenya, sürdürülebilirlik konusunda yaptığı çalışmalar ile Çevresel Performans Endeksi'nde beşinci sıraya yükselmiştir.
Sürdürülebilirliği ve sürdürülebilir turizmi desteklemek adına Slovenya’da çok sayıda farklı uygulama yapılmıştır. Örneğin, başkent Ljubljana’nın merkezi tamamen yaya dostu hale getirilmiştir. Ljubljana’nın en büyük meydanında araç kullanımı yasaklanmıştır. Kent içerisinde hızlı bir şekilde bir yere gidilmesi gereken durumlarda elektrikli araba kullanımı desteklenmektedir. Ljubljana 2016 yılında Avrupa Yeşil Başkenti olarak seçilmiştir. Yavaş turizmi geliştirici çalışmaları da bulunan Slovenya, National Geographic tarafından 2017 yılında Dünyanın En Sürdürülebilir Ülkesi olarak ilan edilmiştir.