En Sürdürülebilir Enerji Hangisi? Tasarruf Edilen Enerji!

Enerji verimliliği, iklim değişikliğiyle mücadelenin anahtarlarından biri. Ne kadar çok enerji tasarrufu yaparsak, o kadar az sera gazı salımı yaparız.

En temiz, en ucuz ve en güvenli enerji, kullanmadığımız enerjidir. Gelecekteki enerji ihtiyaçlarını analiz eden önemli küresel kuruluşlardan olan Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) belirttiği bu öngörü karbondan arındırılmış bir ekonomiye geçiş yapmanın önemine işaret ediyor.

Enerji verimliliği hakkında daha fazla bilgi için bu yazımıza göz atabilirsiniz.

Mevcut ekonomik sistemimizde ekonomik büyüme arttıkça sera gazı emisyonu miktaları da artıyor. Daha az enerji tüketen ve dolayısıyla daha az karbon salımı yapan bir sisteme geçmemiz hayati önem taşıyor. Unutmayalım ki enerji üretimi kaynaklı emisyonlar iklim değişikliğine neden olan emisyonların dörtte üçüne sebep olmakta! Keyifli okumalar.


Rekor Düzeyde Sera Gazı Emisyonları ve yeni Enerji Krizi

Şahit olduğumuz rekor düzeydeki sera gazı emisyonları iklim nötr hedefine ulaşmakta başarısız olduğumuz anlamına geliyor. İklim değişikliğinin en yıkıcı etkilerinden kaçınmak için gezegenin sıcaklık artışının yüzyılın sonuna kadar maksimum 1,5ºC'de tutulması konusunda bilimsel fikir birliği var. Ancak bu artış, sanayi öncesi seviyelere göre halihazırda 1,1ºC'den fazla.

Sıcaklık artışlarını sınırlandırmanın yolu yıllar önce uzmanlar tarafından belirlendi: 2050 yılına kadar karbon emisyonlarını nötr hale getirmek. Ancak 27. Birleşmiş Milletler Taraflar Konferansı (COP27) sırasında sunulan en son Küresel Karbon Projesi raporuna göre küresel emisyonlar 2024 yılında 40.6 milyar ton ile yeni bir rekora ulaşacak. Üstelik Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ile ortaya çıkan yeni enerji krizi, enerji tasarrufu ve yenilenebilir enerji yoluyla enerji bağımsızlığını sağlamanın önemini her zamankinden daha fazla ortaya koymakta.

Karbon nötr olabilmek hayati önem taşıyor. Sadece gezegenin mevcut 8 milyar sakini için değil, 2050 yılında sayısı 10 milyar kişiye ulaşması beklenen gelecek nesiller için de sürdürülebilir kalkınmayı mümkün kılmak zorundayız.

Bunu başarmak için emisyona neden olmayan rüzgâr ve güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından azami ölçüde faydalanılması, buna paralel olarak sanayi, hizmetler, ulaşım ve evlerde fosil yakıtların kullanımını azaltmak için yeşil dönüşüme yatırım yapılması çok değerli. Ayrıca bataryalar ve yeşil hidrojen gibi enerji depolamaya imkan veren teknolojilerin daha fazla geliştirilmesi gerekiyor.

Rakamlarla Enerji Tasarrufunun Önemi

Yukarıda saydıklarımızın hepsi gerekli, ancak yeterli değil. IEA'nın da vurguladığı gibi, enerji tasarrufu (tüketmeyerek) ve daha fazla verimlilik (daha az enerji kullanarak aynı sonuçları elde etmek) için büyük bir çaba gösterilmeden ekonomiyi karbonsuzlaştırmak ve küresel ısınmayı yönetilebilir bir düzeye indirmek mümkün olmayacak gibi gözükmekte.

İhtiyaç duyulan enerji tasarrufunu rakamlarla ifade edelim;

Küresel enerji yoğunluğunu (birim GSYİH başına ihtiyaç duyulan enerji) bugünden 2030'a kadar yılda %4 oranında azaltmalıyız. Bu, önceki on yıla göre iki katından fazla demek. Bu mütevazı bir hedef gibi görünebilir, ancak bunun her yıl Çin'in tükettiği tüm enerjiyi veya Avrupa Birliği'nin 2021'de Rusya'dan ithal ettiği gaz miktarının dört katını tasarruf etmeye eşdeğer olduğunu düşünün. IEA'nın net sıfır emisyon senaryosuna ulaşabilmemizin tek yolu bu. Tersi durumda, nihai enerji talebi düşmeyecek, ancak 2030'da %18 oranında artacak ve dolayısıyla sera gazı emisyonları da artacak.

Enerji Hizmet Şirketleri Nedir?

Enerji verimliliğindeki iyileştirmeler, sanayiden konut sektörüne (daha iyi yalıtım, daha verimli ve sürdürülebilir aydınlatma ve iklimlendirme sistemleri), ulaşımdan yani elektrikli arabaların ve paylaşımlı araçlar gibi diğer mobilite biçimlerinin kullanılmasından yerel yönetimlere (daha akılcı sokak aydınlatmaları, binaların daha verimli havalandırılması ve ısıtılması) kadar tüm ekonomiyi etkiliyor..

Enerji tasarrufunun artan önemi karşısında, son yıllarda hayati bir enerji alt sektörü oluştu: Tüketimde ve müşterinin enerji faturasında tasarruf sağlayan enerji verimliliği projelerinin kurulumunda uzmanlaşmış Enerji Verimliliği Danışmanlık (EVD) Şirketleri. .

Türkiye’de mevzuat ile de görevleri tanımlanmış olan EVD şirketleri; enerji verimliliğini artırmak üzere etüt ve verimlilik arttırıcı proje hazırlama, proje uygulama, bu alanda danışmanlık sağlama ve yetki alanı kapsamında enerji yöneticisi eğitimi düzenleme gibi faaliyetler gerçekleştirir. Sektöre öncülük eden bu tarz şirketler, müşteri için iş süreçlerinin ve binaların enerji verimliliğini artırmaya yönelik yöntemler geliştirirler..

EVD şirketleri faaliyetlerini birçok alanda sürdürür;

- Dış ve iç aydınlatma,
- Isıtma ve soğutma sistemleri,
- Enerji izleme ve yönetimi,
- Bina yalıtımı,
- Endüstriyel süreçler,
- Motorlar, pompalar, basınçlı hava ekipmanları, vb.
- İç üretim,
- Sürdürülebilir mobilite…gibi.

AB’de Enerji Hizmet Şirketleri (ESCO) olarak da adlandırılan bu şirketler sadece İspanya'da proje başına ortalama %37 enerji tasarrufu sağlıyor ve bu da yılda ortalama 112.000 avroluk bir ekonomik tasarruf anlamına geliyor.

Gijon Şehri: Akıllı Şehir, Akıllı Tasarruf

İspanya'daki Gijon Belediyesi'nin enerji hizmetleri alanındaki başarılı bir örnek çalışmaya göz atalım; Asturya şehri, yenilenebilir enerji üretimi ve depolama teknolojileri kurarak, enerji toplulukları geliştirerek ve inovasyon fırsatları, girişim ve istihdam yaratmanın yanı sıra şehrin sürdürülebilir kalkınmasını sağlayarak karbonsuzlaştırmayı hızlandırmayı hedefledi.

Peki nasıl? Aydınlatma, belediye tesisleri için elektrik ve ısı enerjisinin akıllı tedariki, kentin entegre edilmesi, yeşil ve dijital inovasyon ile.

Nihayetinde, belediye hizmetleri ve kamu aydınlatmasında elektrik tüketiminin %68'e varan oranda, ısıtmada ise %15 oranında düşmesi ve sera gazı emisyonlarının en az %30 oranında azalması öngörülüyor.

Hesap basit: ne kadar az enerji kullanırsak, atmosfere o kadar az sera gazı salacağız. Hem enerji faturaları azalacak hem de gezegene fayda sağlayacak.

Enerji Tasarrufu ve Gezegenin Geleceği

Sonuç olarak, enerji verimliliği sadece tamamlayıcı bir strateji olarak değil, iklim değişikliğiyle mücadele ve sürdürülebilir kalkınma arayışında bir köşe taşı olarak öne çıkıyor. En sürdürülebilir enerjinin kullanılmayan enerji olduğu fikri, yalnızca pratikte değil, küresel politikalar açısından da giderek daha fazla kabul görüyor.

IEA’nın vurguladığı gibi, enerji yoğunluğunu azaltarak ve verimliliği artırarak ekonomimizi karbonsuzlaştırmak, aynı zamanda küresel ısınmayı yönetilebilir seviyelere çekmek için kritik öneme sahip.

Enerji verimliliği ile ilgili girişimler, sanayiden evsel kullanıma, ulaşımdan hizmet sektörüne kadar geniş bir yelpazede yer alıyor ve enerji tüketimini azaltma potansiyeli sunuyor. Enerji Verimliliği Danışmanlık Şirketleri , hem maliyet tasarrufu sağlıyor hem de enerji kullanımını optimize ederek çevresel etkileri minimize ediyor. Bu süreçte, yenilenebilir enerji kaynaklarından maksimum derecede yararlanılması ve fosil yakıtların kullanımının azaltılması gerekiyor.

Küresel ölçekte sera gazı emisyonlarını azaltmak ve gelecek nesiller için daha yaşanabilir bir dünya bırakmak amacıyla, her sektörde ve her düzeyde enerji verimliliğine yapılan yatırımlar artırılmalıdır. Bu, sadece bugünün değil, geleceğin de ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde sürdürülebilir bir kalkınmayı mümkün kılacak.

Enerjisa Olarak Ne Yapıyoruz?

Enerjisa olarak, Türkiye’nin önde gelen elektrik dağıtım, perakende satış, müşteri çözümleri ve e-mobilite şirketiyiz. Ortak geleceğimizin inşasını sorumluluğumuz olarak kabul ediyoruz.

Sektörümüzün rol modeli olmak ve yeşil enerjide öncü olmak en büyük önceliğimiz. Bu yüzden kurulu gücümüzün %56’sı yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından oluşuyor. 12 hidroelektrik santrali, 5 rüzgâr enerji santrali ve 2 güneş enerji santralimiz ile Türkiye için ve gelecek nesiller için durmadan çalışıyoruz.

Tüm yatırım ve stratejik önceliklerimizi sürdürülebilirlik çerçevesinde belirliyoruz. Yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapmaya devam ediyoruz. Enerjisa İşimin Enerjisi hizmetlerimiz ile kurumların sürdürülebilirlik dönüşümünü gerçekleştiriyoruz. Ayvalık Küçükköy’de başlattığımız SENTRUM projesi ile bugün uyguladığımız sürdürülebilir turizm pratiklerini yarınlara taşıyoruz. SENTRUM hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayın.





Daha fazla bilgi almak için raporlarımıza göz atabilirsiniz!

Raporlar

Sürdürülebilir turizm ve Sentrum projesi hakkında son bilgileri öğrenmek için sen de e-posta adresinle kayıt ol, sana bilgiler ve öneriler gönderelim.

E-Bülten’e Kayıt Ol