Aşırı Sıcaklarla Nasıl Başa Çıkmalıyız?

Yazın en sıcak günlerinde serin kalmak ve sağlığımızı korumak hepimiz için önemli. Bugünkü yazımızda aşırı sıcaklarda neler yapmanız gerektiğini paylaşacağız. Klimanın altında serinlemekten bol bol su içmeye, planlarınızı sıcaktan kaçacak şekilde ayarlamaktan sevdiklerinizle iletişimde kalmaya kadar pek çok pratik önerimiz var. Gelin, aşırı sıcaklarla başa çıkmanın yollarını birlikte keşfedelim!



Aşırı Sıcak Günlerde Neler Yapmamız Gerekiyor?

İklim değişikliğini etkileriyle artan sıcak hava dalgaları, azalan su kaynakları, bozulan besin zinciri ve yaşam ortamı insan sağlığı üzerinde olumsuz etkilere sahip. İklim değişikliği temiz suya ulaşım, temiz hava, sosyal yapının sürdürülmesi, güvenli barınma ve gıda güvenliği üzerinde de olumsuz etki göstermekte. Hastalık taşıyan vektör dağılımın değişmesi ile sıtma gibi enfeksiyon hastalıklarında, ishalli hastalıklarda, aşırı hava olaylarında ve hava kirliliğine bağlı hastalık ve ölüm sayılarında artışlar gözlenebilmekte. Özellikle aşırı sıcak hava yaşlılar, bebekler, kronik rahatsızlıkları olanlar gibi hassas grupların sağlığını ciddi olarak tehdit ediyor.

Sıcak havalarda serinleyerek ve susuz kalmayarak sıcağa bağlı sağlık sorunlarını önleyin. Önceden plan yapın ve başkalarıyla iletişimde kalın.

1) Serin kalın

​• Varsa klima kullanın. Aynı zamanda bir vantilatör kullanarak ve klima ünitenizdeki termostat sıcaklığını 26-27˚C'ye yükselterek klima maliyetini azaltabilirsiniz.

Elektrikli fanlar, iç ortam sıcaklığı 39-40˚C'nin altında olduğunda vücudu soğutmaya yardımcı olabilir.

Bir sprey şişesi veya nemli sünger kullanarak cildinizi ıslak tutun.

Bir havluyu soğuk suya batırın ve başınızın etrafına gevşekçe sarın.

Soğuk su ile serin duş alın.

Hafif ve bol giysiler giyin.

Alışveriş merkezi, halk kütüphanesi gibi klimalı binaları ziyaret edin.

Güneşin doğrudan pencerelerden içeri girmesini engellemek için panjur veya perde kullanın.

İçerinin dışarıdan daha sıcak olduğunu düşünüyorsanız pencereleri ve kapıları açın.

2) Susuz kalmayın

• Aşırı sıcağa maruz kaldığınız günlerde, özellikle fiziksel aktivite yapıyorsanız, susuzluk hissetmeyi beklemeden su için.

• Evden çıkarken yanınıza mutlaka bir şişe su alın.

• Susuzluk hissi, baş dönmesi, ağız kuruluğu, yorgunluk, koyu renkli, ağır kokulu idrar veya normalden daha az idrar yapma gibi dehidrasyon belirtilerine dikkat edin.

3) Önceden plan yapın

• Aşırı sıcaklarda, gerekli olmayan gezileri iptal edin veya yeniden planlayın.

• Önemli aktiviteleri günün en serin kısmı için planlayın.

• Dışarı çıkmanız gerekiyorsa, yanınıza bir şişe su alın, gölge bir yer arayın ve cildinizi korumak için şapka ve güneş kremi kullanın.

• Hava durumu tahminlerini ve uyarılarını takip edin. TV, internet, sosyal medya aracılığıyla sıcak hava dalgası tahminlerini kontrol edin.

• Sıcakta dışarı çıkmak zorunda kalmamak için yiyecek, su ve ilaç stoklayın.

• Yiyecek ve ilaçların uygun sıcaklıklarda saklandığından emin olun.

• Aşırı sıcaklarda ilaçlarınızda değişiklik gerekip gerekmediğini kontrol etmek için doktorunuza danışın.

• Vantilatörünüzün veya klimanızın iyi çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Gerekirse klimanızın bakımını yaptırın.

• Evinizi daha serin hale getirmek için yapabileceğiniz şeylere bakın; örneğin yansıtıcı kaplamalar, yalıtım, camlar, dış pencere tenteleri, gölge bezleri veya dış panjurlar takmak ve evin etrafına gölge sağlamak için ağaç dikmek gibi.

4) Dayanışma içinde olun

Aşırı sıcak günlerde yüksek risk altında olan veya desteğinize ihtiyaç duyabilecek kişiler ile iletişimde olun. Sıcaklığa bağlı sağlık sorunları açısından daha fazla risk altında olan akrabalarınıza ve arkadaşlarınıza şu şekilde yardımcı olabilirsiniz.

• Özellikle yalnız yaşıyorlarsa, nasıl başa çıktıklarını görmek için düzenli olarak onları arayın veya ziyaret edin.

• Sıcakla ilgili herhangi bir sağlık sorunu belirtisi gösteriyorlarsa derhal tıbbi yardım alın.

• Serin kalmaları ve su içmeleri için onları teşvik edin.

• Sizin için uygun zamanlarda, onların sıcaktan kaçınabilmeleri için alışverişlerini veya diğer işlerini yapmayı teklif edin.

• Sizin için uygun zamanlarda onları gün boyunca serin bir yere götürün. Örneğin, bir alışveriş merkezi, sinema, kütüphane gibi…

5) Aşırı sıcaklarda açık havada egzersiz yapmayın

Sıcakta çalışmak ve egzersiz yapmak, sıcağa bağlı sağlık sorunları riskini artırır. Sıcak havalarda dışarıda olan kişiler için:

• Mümkünse, açık havada çalışmayı veya ağır egzersizleri iptal edin veya daha serin bir gün için yeniden planlayın.

• Önemli aktiviteleri günün en serin kısmı için planlayın.

• Mümkün olduğunda daha sık ve daha uzun süreli dinlenme molaları verin.

• Gölge ve doğal hava hareketi olan ortamları tercih edin.

• Dış mekan sisleme fanlarıyla hava sıcaklığını düşürün ve vücudun soğumasına yardımcı olun.

• Susuz kalmayın - genellikle egzersizden önceki 2 saat içinde en az yarım litre sıvı tüketin.

• Egzersiz sırasında her 20 dakikada bir yaklaşık 200 ml sıvı içmeyi hedefleyin.

Sıcağa Bağlı Sağlık Sorunları Nelerdir?

Aşırı sıcaklarda susuz kalmak veya vücudunuzun aşırı ısınması kolaydır. Sıcak hava, bitkinlik ve sıcak çarpması gibi ciddi ve potansiyel olarak ölümcül sağlık sorunlarına neden olabilir, kalp krizi veya felç gibi ani olayları tetikleyebilir veya böbrek veya akciğer hastalığı gibi mevcut tıbbi durumları kötüleştirebilir. Aşırı sıcak hava dolaşım ve solunum sistemini etkiler. Özellikle aşırı sıcak havasına karşı yaşlılar, kronik dolaşım ve/veya solunum yolu hastaları, bebekler ve engelliler gibi hassas gruplar ciddi olarak tehdit altındadır.

Aşırı Sıcaklar Kimler İçin Riskli?

Aşırı sıcaklar herkesi etkileyebilir. Daha fazla risk altında olanlar 65 yaş üstü kişiler, bebekler ve küçük çocuklar, hamile kadınlar, akut veya kronik sağlık sorunları olan kişilerdir.

65 yaşın üzerindeki kişiler, vücutları sıcaklıktaki değişikliklere daha az uyum sağlayabildiği için sıcaklığa bağlı sağlık sorunlarına karşı daha hassastır. Ayrıca bu kişilerin başka tıbbi rahatsızlıklarının olması ve vücudun sıcaklığı düzenleme yeteneğini engelleyebilecek ilaçlar kullanıyor olmaları daha olasıdır. Tıbbi rahatsızlıkları olan yaşlı insanlar, havalar ısınmadan önce bu rahatsızlıklarının iyi kontrol edildiğinden emin olmak için doktorlarıyla birlikte bakım planlarını gözden geçirmelidir. Sıcak havalarda ısıya bağlı sağlık sorunları riskinizin artıp artmadığını doktorunuza sorun. Doktorunuz aşırı sıcak dönemlerde sıvı alımınızı ayarlamanızı, bazı ilaçlardan kaçınmanızı veya dozajını ayarlamanızı tavsiye edebilir.

Bebekler ve küçük çocuklar, sıcaklık değişimleriyle daha az başa çıkabildikleri için sıcak havalarda özel bakıma ihtiyaç duyarlar:

• Bebekleri veya küçük çocukları asla arabada bırakmayın.

• Sıcak havalarda bebeklere ek olarak anne sütü veya biberonla beslenme sağlayın ve çocukları düzenli olarak su içmeye teşvik edin.

• Sıcak havalarda bebeklere ve çocuklara hafif, bol giysiler giydirin.

Sağlıklı ve Serin Bir Yaz Geçirin!

Aşırı sıcaklarla başa çıkmak, sağlığımızı korumak için dikkat etmemiz gereken önemli bir konudur. Serin kalmak, bol su içmek, günlük aktiviteleri sıcağa göre planlamak ve sevdiklerimizle iletişimde kalmak bu dönemde alabileceğimiz basit ama etkili önlemler arasındadır. Özellikle risk altında olan yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalığı olan kişiler için ekstra dikkatli olmak gerekiyor. Unutmayın, aşırı sıcaklar herkesi etkileyebilir ve bu önlemler hayat kurtarabilir. Sağlıklı ve serin bir yaz geçirmeniz dileğiyle, okuduğunuz için teşekkürler!








Daha fazla bilgi almak için raporlarımıza göz atabilirsiniz!

Raporlar

Sürdürülebilir turizm ve Sentrum projesi hakkında son bilgileri öğrenmek için sen de e-posta adresinle kayıt ol, sana bilgiler ve öneriler gönderelim.

E-Bülten’e Kayıt Ol